2013. szeptember 5., csütörtök

Hálószoba és a ZEN

Hónapokkal ezelőtt írtunk (pontosabban Dínó mesélt) már a lakberendezésről a ZEN tükrében. Most ismét erről lesz szó, de nagyon konkrétan csak a hálószoba berendezéséről, ha a ZEN „tanításait”, filozófiáját is szem előtt tartjuk a tervezésnél és a kivitelezésnél. Természetesen a már meglévő hálószobákba is becsempészhetünk olyan elemeket, tárgyakat, hangulatokat, amit a keleti kultúrák,  jelesül a ZEN pártol.
 
A ZEN stílus az egyszerűségről, a letisztultságról, az esztétikumról szól. Mellőz minden hivalkodást, harsányságot. A ZEN hálószoba mentes a sallangoktól, egyszerű, elegáns és szép.
 
 
Japánban minden helyiség padlója leginkább bambuszpadló. Érdemes törekedni arra, hogy a hálónk padlója a legegyszerűbb legyen. Ha eldőlt, hogy figyelembe veszsük a ZEN tanításait, akkor a legjobb, amit tehetünk, hogy parkettában, vagy laminált padlóban gondolkodunk. A szőnyeg még a ZEN szerint is fontos kiegészítő, de ezek legyenek kicsik, és színükben visszafogottak. A lényeg, legyen kellemes és könnyen tisztán tartható.
A padló után, mindenki a falakról kezd gondolkodni. Milyen színű is legyen? Még azok is, akikre nincs hatással a ZEN filozófia, inkább választanak pasztell színeket, mint rikító, harsány árnyalatokat. A ZEN kifejezetten a pasztell árnyalatokat részesíti előnybe, különösen a fehér és ennek minden „árnyalatát”. Ami még szóba jöhet az a pasztell zöld, hiszen a természethez való közelség fontos a ZEN filozófiában.
 
 
Nem attól lesz igazán látványos a hálószobában a ZEN, hogy keleti tárgyakat helyezünk el kiegészítőként, díszítésként, hanem a harmónia megteremtésével érjük el, hogy a ZEN érvényesüljön a hálószobánkban is.

Ahhoz, hogy a fény akadálytalanul bejusson lakásunkba, minél nagyobb ablakok szükségesek. Nincs ez másként a hálószobával sem, de mint a lakás többi helyiségében, a hálóban is gondoskodnunk kell az árnyékolásról, sötétítésről. Sokan gondolják, hogy a nehéz drapériák, vagy a műszálas anyagok megfelelnek a célnak, de ha igazán bensőséges hangulatot szeretnénk, válasszunk bambusz reluxát, vagy természetes anyagokból készült könnyed függönyöket. Ezek megteremtik az optimális fényviszonyokat, és meghitt hangulatot árasztanak.

Milyen bútorok kellenek egy hálószobába?
 
 
Az egyszerűség és a funkcionalitás a ZEN minden területén fontos, így az ágy legyen kényelmes, de egyszerű.
 
A ZEN lakberendezésben nincsenek szabályok, tehát olyan bútorokra van szükség, ami a kényelmet, a komfortérzetet biztosítja.
Írtunk róla, hogy a legjobb, ha fából vannak a berendezési tárgyak, lehetőség szerint mellőzzük a fémet, vagy legalábbis annyit használjunk belőle, amennyi elengedhetetlenül fontos.

Minél nyitottabb egy tér, annál jobban árad az energia és a fény, ami lelki és testi egyensúlyunk megteremtésében a legfontosabb. A hálószobában pedig fokozottan érdemes erre hangsúlyt fektetni, mert a tökéletes pihenés az alapja, a mindennapokban ránk nehezedő terhek elviselésének.

Mi kell még a teljes ellazuláshoz?
 
Olyan kiegészítők, melyek természetes anyagból készültek és azok a tárgyak, melyek a ZEN szerint fontosak a pihenéshez. Képzeljünk el egy szobaszökőkutat, ami diszkréten becsempészi a víz elemet, és egy szál gyertyát, vagy mécsest, ami a tűz elemet szimbolizálja. Mindkettőnek fontos szerepe van a ZEN-ben.


A lakás bármely helyiségében (kivétel a konyha, kamra, fürdő) létjogosultsága van a párnáknak. A párnát mindenki szereti. Kényelmet biztosít, és az igazán elkötelezettek számára a ZEN meditáció elengedhetetlen kényelmi kelléke.
Hálószobánkat díszíthetjük növényekkel, és ebben szabadjára engedhetjük a fantáziánkat. Persze klasszikusan, ha a ZEN-re gondolunk a bonsai fák, és a vízben élő szerencse bambusz jut eszünkbe, de bármilyen szobanövény alkalmas arra, hogy  közelebb hozza a természetet hozzánk.


Ha néhány szóban kell megfogalmaznunk milyen is legyen a hálószoba, akkor a nyitott, pozitív és békés kifejezésekre kell koncentrálni.
Nem olyan nehéz ezt megteremteni, hiszen mindenki pontosan erre vágyik.
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése