Talán meglepő lesz mai írásunk, mert ki gondolná, hogy a ZEN
és a táplálkozás, az ételek szoros összefüggésben vannak egymással. Pedig így
van, és még azt sem mondhatnánk, hogy megrögzött „zenistának” kell lenni ahhoz,
hogy adjunk magunknak időnként 1-1 napot, amikor ételeinket is átlengi a ZEN
szelleme, szellemisége. Látható lesz, hogy a természet közelsége, -ami a ZEN
alapja- a főzésben, az ételek készítésében is fontos, tehát nem is nehéz
kitalálni, hogy nem a nehéz és zsíros magyar konyháról fog szólni írásunk. Nem
mondjuk, és nem is akarjuk, hogy bárki lemondjon a jól megszokott ízekről,
finom magyar specialitásokról. Mi csak azt szeretnénk, ha olvasóink adnának egy
esélyt annak, hogy megismerkedjenek egy másfajta konyhával, felfedezzenek olyan
alapanyagokat, amik a mindennapjaikban nem feltétlenül vannak jelen, vagy ha
igen, nagyon kis mértékben.
Minden, ami ZEN, a testet, a lelket és a szellemet egyaránt
szolgálja, nincs ez másképp a ZEN szakácsművészetben sem.
Végül nézzük, hogyan is étkeztek a ZEN szerzetesek.
Élvezni az ételeket fontos dolog, de gondolkodjunk el azon,
vajon milyen hatással van ránk 1-1 étel.
Mit gondolnak a legtöbben, melyik étel adja a legtöbb erőt
testünknek? Sokan úgy vélik a húsok, pedig valójában a zöldségek, a gyümölcsök
és a gabonafélék tartalmazzák a legtöbb erőt. Ez így talán meglepő, de ha igaz
(és bizony igaz), akkor ezek fogyasztásával „erőt eszünk”.
Tudjuk, hogy a ZEN az ellentétes energiák kiegyensúlyozására
is törekszik, és ez nincsen másképp az étkezési szokásokban sem.
Minden egy indiai szerzetessel indult, akinek tanításai
eljutottak Kínába, majd néhány évszázaddal később Japánba.
Nem nehéz megfogalmazni, hogy mi a ZEN táplálkozás lényege.
Szakácsművészet, amely a testet, a lelket és a szellemet
egyaránt szolgálja.
Ahhoz, hogy valóban erővel töltse fel testünket ételünk,
lehetőleg nyersen kell elfogyasztanunk. Ez nem túl bonyolult sem a zöldségek,
sem a gyümölcsök, de még a gabonafélék esetében sem. Úgy tartják attól, hogy a
nap közvetlenül táplálja ezeket az ételeket, ezért tiszta energiával látják el
testünket.
A ZEN-ben fontos lelki békénk megtalálása, az energiák
egyensúlyba hozása és ezek az ételek képesek erre, ezért a zen szakácsok leginkább
növényi alapanyagokból állítják össze a menüt, és azt tanácsolják,
tartózkodjunk a konzervek, a félkész ételek, és a por alapú élelmiszerek
rendszeres fogyasztásától. Most van akiben felmerül, hogy milyen jól néz ki
némelyik reklámban a zacskós leves, ráadásul néhány perc alatt tálalható is, de
nem az a cél, hogy soha többet ne fogyasszuk kedvenc félkész, vagy kész ételeinket,
hanem, hogy időnként tartsunk „ZEN napokat” táplálkozásunkban.
Miért érdemes a ZEN étrendet követni, vagy legalábbis
időnként ZEN napokat tartani? Azért, mert az említett táplálékok nem az ételek
kalória- vagy vitamintartalmára, hanem az azokban rejlő „erőre” helyezik a
hangsúlyt.
Sokan szinte „belefáradnak” egy kiadós ebéd elfogyasztásába,
és utána nemhogy energikusnak, és frissnek éreznék magukat, hanem
elnehezültnek, álmosnak és bágyadtnak.
Arra mindenképp szükség van, hogy az étkezések után adjunk
magunknak egy kis időt a pihenésre, az ellazulásra.
Milyen egy igazán jó étrend a ZEN gasztronómiában?
- Egészséges, könnyű, növényi eredetű.
- A növényi eredetű táplálék legalább 70% legyen
- Amennyire lehetséges kerüljük a fehér lisztet, használjunk inkább teljes kiőrlésű rozs-, kukorica-, vagy grahamlisztet!
- A tészták helyett érdemes kipróbálni a hántolt árpát, a zabpelyhet, a rozspelyhet, a barnarizst, a kölest.
- Az olajok közül inkább a hidegen sajtoltakat kell választani.
- Cukor helyett kiváló édesítő a méz.
- Fogyasszunk inkább facsart gyümölcsleveket.
Szó volt már az ellentétek kiegyensúlyozásáról, és biztosan
sokaknak a Jin és a Jang jutott eszébe ennek kapcsán. Ez kiváló gondolat, mert
a ZEN filozófia a Jin és a Jang ellentétes energiáinak kiegyenlítését,
harmóniába hozását tűzte ki célul mind az étkezésben, mind az életvezetésben. (Erről
majd egy másik írásunkban részletesebben írunk.)
A régmúltban minden ZEN szerzetes vegetáriánus volt, de a
modern világ ma már megengedetté teszi a hal és a csirkehús fogyasztását
számukra. Ezek finom, és egészséges húsok, fogyasztásuk a megfelelő arányok
betartása mellett ajánlott. A ZEN egy olyan irányzat, ahol az ésszerűség
határain belül az étkezésben is nagy szabadságot enged. A harmónia megteremtése
érdekében figyeljünk az emberek egyéni szükségleteire, a földrajzi, időjárási
viszonyokra, az ízekre, a színekre. Amennyiben harmóniában vannak ezek, akkor
mi is harmóniában leszünk, és máris jobban érezzük magunkat.
Az egyik legjobb eszköz a wok, ami eléggé elterjedt
hazánkban is. Ebben finom és egészséges ételek készíthetőek, ráadásul igen
gyorsan.
Legvégül ejtsünk néhány szót az étkezésről magáról.
A ZEN a béke, a nyugalom, a harmónia maga, így érthető, hogy
a gasztronómiája kapcsán egyik fő tanítása:
Tiszteljük az ételeket!
Rohanó világunkban sokszor csak azért eszünk, hogy
megtöltsük gyomrunkat (mert enni kell), és elfelejtkezünk a lényegről, az evés
élvezetéről.
Nem kell ahhoz ZEN, hogy belássuk, nem „normális” dolog a TV
előtt vacsorázni, vagy a számítógép előtt ülve bekapdosni néhány, vagy jó néhány
falatot.
Adjuk meg a módját! Ne együnk műanyag tányérból, műanyag
evőeszközzel.
Élvezzük az étkezést, élvezzük az ízeket!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése