2013. szeptember 21., szombat

Zen mese a kételkedésről és a hitről

Olvasóink visszajelzései megerősítettek minket abban, hogy továbbra is „könnyen emészthető” módon írjunk a ZEN-ről, és minden ezzel kapcsolatos dologról.
Most egy nagyon rövid, de annál érdekesebb történetet hoztunk, hogy együtt gondolkodjunk el rajta.
Egy nap a tanítvány megkérdezte a Mestert:
- Mester, tényleg még ebben az életemben elérhetem a Megvilágosodást?
- Igen! - válaszolt meggyőződéssel a Mester.
- Ez biztos? - kérdezett vissza kételkedve a tanítvány.
- Ki van zárva! - válaszolt lemondóan a Mester.


Ez a történet bármi mással (cseréljük ki a kérdésben a tárgyat) ugyanígy elgondolkodtató, és még abban is biztosak vagyunk, hogy minden kedves olvasónk környezetében sok ilyen „tanítvány” és „Mester” él.
Sőt, ha kicsit önmagába néz az ember, és őszintén teszi ezt, akkor rájövünk, mi magunk is olyanok vagyunk, mint egy tanítvány.
Nem kell egyből a „Megvilágosodást” keresni, elég lesz eleinte valami egyszerűbb dologgal kezdeni.
Legyen egy hétköznapi példa. Kapunk egy virágot, ami gyönyörű szép, de sosem volt még ilyenünk.
 
 
Mi az első gondolatunk? Persze örülünk, de egyből elkezdünk aggódni, hogy vajon megmarad-e, vajon hosszú ideig ilyen szépséges, lakásunkat díszítő lesz-e.
 
Kételkedni jó?
 
Most van, aki azt válaszolja, igen, és van, aki arra gondol, az a jó, ha hiszünk (nem vallási értelemben), mert az átsegít a nehézségeken. Elhinni, hogy képesek vagyunk valamire, vagy akár mindenre fontos, mert aki nem hisz saját magában, az majdnem biztos, hogy nem tudja megvalósítani az álmait, nem éri el a céljait. Sokan emlékeznek Növényi Norbertre, olimpiai bajnokunkra (birkózás), aki cetlikre írta rá, hogy „Én olimpiai bajnok akarok lenni”. Mindig látta a célt, és ahogy ma divatosan mondják, bevonzotta életébe, folyamatosan erre gondolt, ott lebegett a szeme előtt. Voltak körülötte olyan emberek, akik hittek benne, ő is hitt magában, és végül megvalósult az álma, elérte célját, olimpiai bajnok lett.
 
Kételkedni is jó, de nem önmagunkban!
 
Kételkedjünk olyasmikben, amiről úgy véljük, nem kell gondolkodás nélkül elfogadni. Galilei váltig állította, hogy márpedig forog a föld, bár az inkvizíció nyomására visszavonta ezt az állítását. Legenda, hogy a híres mondatot, miszerint „mégis mozog a föld” ő mondta volna, de az tény, hogy kételkedett, és az akkori viszonyok mellett kitartóan kutatta a minket körülvevő világot. Bízott, hitt önmagában, eltökélten dolgozott azon, hogy bebizonyítson olyan dolgokat, amit a körülötte élők el sem tudtak képzelni.
 
 
Az Oxigén Hotel**** Zen & Spa vendégeit olyan környezettel várjuk, amiben ők a legfontosabbak, és a nálunk töltött napok alatt képesek elengedni problémáikat, feltöltődni energiával, önmagukba vetett hittel, hogy visszatérve a mindennapokba, újult erővel valósítsák meg álmaikat.


A Zen & Spa egy kis „sziget”, ahol a harmónia költözik a lelkébe, energiával töltődhet fel, kipiheni magát a test, és nyugalom költözik szellemébe.

Mi hisszük, hogy vendégeinknek a legjobbat nyújtjuk, nekik csak el kell hinniük, hogy ez így is van!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése