2014. április 2., szerda

Zen Mountain Center


A 20. században a zen egyik jelentős alakja Shunryu Suzuki, aki Amerikában létrehozta az első nyugati Soto zen kolostort, a Zen Mountain Center-t.


Egyetlen könyvet írt Zen szellem, az örök kezdők szelleme címmel, melynek érdekessége, hogy egyáltalán nem szerepel a szövegben a satori (szatori), és a kensho (kenzó) kifejezés, amiről a mester úgy nyilatkozott, hogy „nem arról van szó, hogy a satori nem fontos, hanem csak arról, hogy ez nem az a része a zennek, amit hangsúlyozni kellene."


Shunryu Suzuki könyve nagyon érdekes és mindenképp írunk majd róla, illetve idézünk belőle, de most a legalább olyan izgalmas és látványos Tassajara Zen Mountain Center-ről a Soto zen kolostorról lesz szó.



A nagyközönség számára májustól szeptemberig látogatható, és ilyenkor kevésbé szigorú napirend uralkodik a kolostorban. Ősszel és télen az ott élő szerzetesek dolgoznak, illetve nagy hangsúlyt fektetnek a Zen Buddhizmus legfőbb alappillérére a zazenre, vagyis a meditációra.
Tassajara híres vegetáriánus konyhájáról és a frissen sült kenyeréről.


Weboldalukon az alábbi idézetet olvashatjuk Shunryu Suzuki Roshi-tól:

"A kezdő elméjében sok lehetőség van, de a szakértő fejében csak kevés."

A Zen Center célja, hogy elérhetővé tegye a Soto Zen hagyományt, azt a bölcsességet, amit Buddha tanított, Dogen juttatott el saját hazájába és Shunryu Suzuki Roshi vitt el Amerikába.


Tassajara ritka lehetőséget kínál, hogy néhány napig ne a munka és a rohanás uralja az életet, hanem csendes mély meditációba merülve megpihenhessen nem csak a test, hanem a lélek is. 


A zazen gyakorlatok alatt a légzés lenyugszik. Hogy ez minél könnyebben elérhető legyen támogatja a templomi harang és a patak csobogásának hangja. A vendégek érzik a nyári szellő kellemes simogatását, jó ízűen fogyasztják az ízletes ételeket, elmerülnek a langyos vízben, és pihennek a hűs árnyékot adó juharfák és platánok alatt.


Ilyet még sosem csináltunk, de most egy zenét ajánlunk kedves olvasóink figyelmébe, melyet ide kattintva hallgathatnak meg.

Szerzők és előadók: Greg Fain w / Ben Gustin

 kép forrása: http://www.dharmacowboys.com/


(képek: www.stevenkharper.com/tassajara.html és vikipedia.org)
 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése