2014. január 4., szombat

Érdekességek a csikungról



Írtunk már a csikungról Chikung az ősi módszer címmel és már akkor megígértük, hogy folytatjuk ezt a témát.
Most gondoltuk azt, hogy beszéljünk ismét erről az érdekes mozgásformáról.

Az Oxigén Hotel és Zen Spa falai között, de leginkább a kertben rendszeresen vannak csikung foglalkozások vendégeink legnagyobb örömére, de nem árt tudni, hogy bizony vannak általános szabályai a csikung gyakorlásának.


Mindig olyan helyet kell választani a gyakorláshoz,
ami nyugodt körülményeket teremt és képesnek érezzük magunkat az ellazulásra, a lelki nyugalomra. Mindig kényelmes ruhában és cipőben (akár mezítláb) kezdjünk bele a gyakorlásba.

Soha nem szabad teli, vagy épp üres gyomorral gyakorolni.

Meg kell próbálni olyan állapotba kerülni testileg és szellemileg is, amit a „talán van, talán nincs” fejez ki a legjobban. Nem kell koncentrálni semmire, sem a gyakorlatra, sem az eszünkbe jutó képekre, érzésekre.
A csikung gyakorlatok akkor érik el a kívánt hatást, ha rendszeresen gyakoroljuk, mert a testünkben elindult változásoknak időt kell hagyni, hogy megszilárdulhassanak.
Sokan gondolják, hogy valamilyen szenzációs érzés keríti majd hatalmába őket a gyakorlás során, de ki kell, hogy ábrándítsunk mindenki, mert semmi ilyen nem fog történni. Akkor értük el a kívánt hatást, ha képesek leszünk kívülről szemlélni a történéseket.


A csikung sok tekintetben más, mint az eddig „tanultak”, hiszen azt kell tudatosítani magunkban, hogy amit nagyon el akarunk érni, abban kevésbé leszünk sikeresek. Ne akarjunk csodát a csikung gyakorlatok alatt, aminek meg kell történnie, az meg fog történni.

A mosoly mindenben segít, nincs ez másként a csikung gyakorlatok közben sem. Az arcon egy könnyed mosoly segíti a tudat ellazulását.
A csikung gyakorlása mindenki számára ajánlott, így a sportolók is végezhetik, de nem közvetlenül egy kimerítő edzés után. Meg kell várni, míg testük és lelkük is nyugalmi állapotba kerül, ez kb. fél óra az edzés befejezés után.


Sokszor merül fel kérdésként, hogy mit lehet enni-inni, ha rendszeresen végzünk csikung gyakorlatokat. Nos, nincsenek megszorítások, bármit lehet fogyasztani, de az élénkítő italoktól érdemes tartózkodni. Hamar észre fogja venni mindenki, hogy a rendszeres gyakorlás okán egy csomó mindent már nem fog kívánni. Ilyen például a hús és az is felmerül sokakban, hogy böjtöt tartsanak. Ezek érdekes dolgok, de hagyni kell, hogy úgy történjen minden, ahogy történnie kell, tehát nem kell senkinek sem visszafognia magát evésben, vagy ivásban a csikungra való hivatkozással, mert az hogy mit kívánunk, és mit nem, teljességgel természetes módon fog alakulni.


Mint minden gyakorlatban, itt is vannak szabályok.

Az első ilyen az alapállás.

Akkor állunk helyesen, ha lábunk vállszélességben van egymástól és párhuzamos, térdünket enyhén behajlítjuk. Kezünket tenyérrel felfelé hajlítsuk be a mell magasságában.
Folytatjuk…

Mint mindig most is álljon itt egy idézet

Terebélyes fa hajszál-gyökérből fejlődik,

kilenc-emeletes torony kupac földből emelődik,

ezer-mérföldes utazás egyetlen lépéssel kezdődik. (Lao-ce)




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése