2013. december 7., szombat

Fürdőszoba és a ZenAdvent idején úgy gondoltuk egy könnyedebb témával foglalkozunk és ez a lakberendezéshez kapcsolódik, amiről már írtunk (itt olvasható), de most kifejezetten a fürdőszoba a fő téma.

Bármikor szóba kerül a zen stílus, mindig az egyszerűség, a kifinomultság, a természethez és az emberhez való közeliség kell, hogy eszünkbe jusson.
Ami zen lakberendezés az biztosan minimál stílus, és amikor minimál stílussal berendezett házakat, helyiségeket látunk érdemes elgondolkodni, vajon hol lelhető fel a zen. Manapság egyre jobban terjed ez az irányzat, mert mindenki a pihenésre, a kikapcsolódásra vágyik otthonában, és a zen pontosan ezt teremti meg számukra.
Az átláthatóság és a funkcionalitás mentén, lehetőségeinkhez mérten fürdőszobánk alaprajza is legyen egyszerű, és válasszunk ki egy fontos, mondjuk úgy fókuszpontot, amit kiemelünk a háttérrel, vagy valami más kiegészítővel.

A zen, a maga természet közeliségével milyen más színeket használhatna, mint a természetben is megtalálható színek?

A zöld, a barna, a bézs, a homokszínek, a szürke és a fekete és ezek minden árnyalata. Ezek a színek
nyugalmat, kiegyensúlyozottságot sugároznak, így a pihenés, a teljes ellazulás biztosított. A színek mellett fontosak az anyagok is, amiket a fürdőszobánkba beépítünk. Itt is a természethez közeli anyagokat részesítjük előnybe. Fa, kő és fém jöhet szóba, de igyekezzünk, hogy egyik se legyen túl hangsúlyos, próbáljuk megtartani a megfelelő arányokat.


Nagyon szép és hatásos ötlet, hogy legyen a fürdőszobán hatalmas ablak és a kádat az ablak alá helyezzük el, de sok lakásban ez kivitelezhetetlen, így marad az a megoldás, hogy tegyünk egy szép virágot, mondjuk orchideát a fürdőszobába, ami becsempészi a természetet, és kellemes, jó közérzetet biztosít.


A fürdőszoba az a hely, ahol ellazulhatunk, élvezhetjük a finom meleg víz, frissítő, ellazító, de ugyanakkor pihentető hatását. 

Persze ez igazán csak egy kád vízben történhet meg, de sokan esküsznek a tusolásra. Mai rohanó világunkban egy frissítő zuhany tényleg jó, de ha élvezni akarjuk az illatos hab és a meleg víz jótékony hatását, esetleg megfűszerezve néhány mécsessel, akkor mindenképp el kell merülnünk egy kád forró vízben.


A zen stílus és életszemlélet nem összeegyeztethető a kis limlomokkal, kacatokkal, kütyükkel, ezért bár nagy a kísértés, hogy a fürdőszobánkban legyenek ezek kis kosarakban, vagy egyszerűen a polcokon, tüntessük el őket például úgy, hogy dobozba rakjuk. Meg fogunk lepődni, mert sokkal jobban érezzük majd magunkat, a tér is megnő körülöttünk, ráadásul teret is engedünk a zen életérzésnek, ami nem más, mint megélni mindent úgy, akkor, és ott, ahol épp vagyunk. 


Első lépésként javasoljuk, hogy látogassanak el Noszvajra az Oxigén Hotel**** és Zen Spa-ba, ahol ízelítőt kaphatnak a zen hangulatából.


Mai mesénk nem kapcsolódik a fürdőszobához, viszont nagyon érdekes.
A szállás ára

   Bármelyik vándor szerzetes ott maradhatott egy zen templomban, feltéve, hogy sikerült legyőznie a helybélieket, egy buddhista kérdésről folytatott vitában. Ha viszont őt győzték le, akkor tovább kellett mennie.

    Két testvér lakott együtt egy templomban, Japán északi részén. Az idősebb szerzetes tanult ember volt, félszemű öccse viszont ostoba.

    Egyszer egy vándorszerzetes érkezett hozzájuk, és a megfelelő módon vitára hívta őket a Magasztos tanításról. Aznap az idősebb testvér fáradt volt a sok tanulástól, és szólt öccsének, vegye át a helyét.

    - Menj, és kösd ki, hogy a vitának némán kell lefolynia - tanácsolta.

    Így aztán a fiatal szerzetes és az idegen beléptek a szentélybe, és leültek.

    Nem sokkal később a vándor felállt, és bement az idősebb testvérhez.

    - Remek fickó az öcséd, legyőzött engem.

    - Meséld el a vitátokat - kérte.

    Nos - kezdte az utazó -, először fölemeltem az egyik ujjamat, a megvilágosodott Buddhára utalva. Ekkor ő két ujját tartotta fel, ezzel jelképezve Buddhát és tanítását. Én három ujjamat emeletem fel, Buddhát, a Tant és egyetértésben élő követőit szimbolizálva. Ekkor az öklét kezdte rázni felém, jelezve, hogy mindhárom egyetlen realizációból származik. Ezzel legyőzött, s így nincs jogom itt maradni.

    A vándorszerzetes hamarosan távozott.

    - Hol az a fickó? - rontott be bátyjához a fiatalabb testvér.

    - Hallom győztél a vitában.

    - Dehogy győztem, épp most akarom elpáholni.

    - Mond el nekem, miről vitáztatok - kérte a bátyja.

    - Na, rögtön ahogy meglátott, megsértett engem, mivel fölemelte egyik ujját, arra célozva, hogy csak egy szemem van. Mivel idegen volt, gondoltam, udvarias leszek vele, s két ujjamat fölemelve gratuláltam hozzá, hogy neki viszont kettő van. Akkor ez a faragatlan tuskó három ujját emelte fel, mutatva, hogy kettőnknek csupán három szemünk van. Erre feldühödtem és meg akartam ütni, mire kiszaladt. Így ért véget a vitánk.