A közösségekben a régmúlt idők óta hat tisztség van, ebből
az egyik a „tenzo” aki a közösség élelmezéséért felelős, aki az ételeket
készíti el. Ezt a feladatot mindig olyanokra bízták, akik megállapodtak az
úton, nagy tapasztalattal és tudással rendelkeznek, és akik megvilágosultak,
mert minden más esetben ez a munka sok szenvedést és nehézséget okozna.
Folyamatos erőfeszítést igényel, hogy változatos ételek kerüljenek
a közösség tagjai elé és ez a munka, amit az idők folyamán sok nagy tanító is
végzett, erősen különbözik a szakácsok és a konyhai kisegítők által végzett
tevékenységtől.
Mit csinál egy „tenzo” naponta?
A déli étkezés után első feladata,
hogy rizst, zöldségeket
és egyéb hozzávalókat vételezzen a másnapi ételek elkészítéséhez, amikkel aztán
tisztelettel és nagy óvatossággal kell bánnia, úgy, mintha a császár eledelét
készítené el belőlük.
Abban a kérdésben, hogy mi készül majd az alapanyagokból a
következő napon, a tisztségviselők közösen döntenek, majd a döntés meghozatala
után táblán tájékoztatják a közösség tagjait a menüről.
Az előkészületek ezek után a rizs megtisztításával és
mosásával kezdődnek, ami tejes odafigyelést igényel, így óva intenek mindenkit
attól, hogy szórakozott, vagy valamiben elmélyült legyen.
A közösséget azok az ételek szolgálják, amik 6 féle ízt és 3
minőségi harmóniát tartalmaznak.
Hogy tisztították meg a rizst?
A rizs megtisztítása fontos, és aprólékos feladat, de úgy
kell szétválasztani a rizst a homoktól, hogy egyetlen szem rizs se menjen
veszendőbe. Ez úgy valósulhat meg, hogy ha „tenzo”a rizsre néz, látja a homokot
is, és amikor a homokra, akkor látja a rizst is, tehát úgy tekint rájuk, hogy
egyszerre látja mindkettőt!
Biztosan jól fogja végezni a munkáját, ha saját kezével, és
minden figyelmével erre koncentráltan válogatja
szét a rizst minden mástól. Sőt figyelmetlenül még az vizet, amiben a rizst
megmosták sem öntik ki, hanem a régi időkben egy szövetzsákon szűrték át.
A rizs főzésekor is jelen kell lenni a tenzonak, és éberen
őrködnie, hogy ha valaki bemegy a konyhába, akkor ne nyúljon semmihez és ne
emelgesse a fedőket, hogy belenézzen az készülő ételekbe.
Van egy régi mondás, ami így szól:
"Tekintsd az edényt a
saját fejednek, tekintsd a vizet életed vérének"
A tenzónak mindig ott kell lennie és felügyelnie a rizsre és
levesre, amíg azok főnek. Lehet, hogy van segítője, de minden pillanatban tudnia
kell, hogy segítői semmiért sem felelősek! A tenzo felel az ételekért, azok
minőségért, és hogy időben elkészüljenek.
A „tenzo” feladatai közé tartozik még az étkezések után
maradt edények, mérőkanalak és evőpálcikák alapos elmosása és helyére rakása
is.
Mindenkivel, így a tenzoval is előfordul, hogy jobb, vagy
rosszabb alapanyagokból kell ételt készítenie, de érzelmei akkor sem ragadhatják
el, ha kiváló, vagy ha silány minőségű zöldségekkel kell dolgoznia.
A zenben semmi sem történik véletlenül, mindennek van oka,
és mindent tovább lehet gondolni.
Az, hogy nem szabad a tenzónak bánkódnia egy rosszabb
minőségű alapanyag láttán, és örömködnie sem, ha csodás zöldségeket használhat,
azt is jelenti, hogy a dolgokhoz való hozzáállásnak nem szabad függnie a
minőségtől. Akit befolyásol a minőség és ettől megváltozik a hozzáállása
dolgokhoz, vagy személyekhez, mert olyan emberrel találkozik, aki magasabb pozíciót
tölt be, mint ő, és ettől megváltozik a beszéde, és viselkedése, az nem az ÚTON
dolgozó ember.
(kép forrása: cocinazen.com)
(folytatjuk)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése