2013. július 16., kedd

Amit a ZEN tanít, az maga a szabadság


"A zen nem vallás.
Sem külön üdv-tanítása, sem dogmatikája, sem eszkatológiája (a végső dolgokról, a világ végéről szóló tanítás) nincs, és szentkönyvre sem nagyon hivatkozik.
A zen nem filozófiai iskola, mert nem teória, sőt a súly éppen az életrendre esik.
A zen nem szekta, vagyis nem leszűkült vallás, mert amit tanít az éppen a minél tágasabb és minél szabadabb." Hamvas Béla
Azért fontos a fenti idézet, mert az Oxigén Hotel****&Zen Spa elsősorban egy olyan gyerek- és családbarát szálloda, amely lehetőséget ad egy különleges világ felületes megismerésére. Éppen úgy, mint a Zen, bárki számára elérhető, élvezhető anélkül, hogy elkötelezett híve lenne a Zen tanításainak, felfogásának, szemléletének.
 
 
Sokat gondolkodtunk, hogy mihez lehetne hasonlítani a Zent, mígnem ráleltünk Zenkei Shibayama írására, ami nagyon szemléletesen mutatja meg, a szinte megfogalmazhatatlant.
Amúgy is szokták a ZEN-t tükörhöz hasonlítani, de az alábbi idézet fényében ez tökéletesen érthető is.
"A tükör teljességgel ego és értelem nélküli. Ha virág van előtte, virágot tükröz vissza, ha madár jön, madarat. A szép tárgyat szépnek, a csúnyát csúnyának mutatja. Mindent olyannak láttat, amilyen. A tükör részéről nem nyilvánul meg semmilyen különbségtevő értelem vagy öntudat. Ha valami jön, a tükör visszatükrözi; ha eltűnik, a tükör hagyja eltűnni… semminek nem marad nyoma.”

Így a tükör példájával könnyen érhetőnek tűnik a ZEN maga, de amint jobban belegondolunk, már elveszítjük magabiztosságunkat. A semmit nehéz megérteni, pláne nehéz ürességet teremteni a fejünkben.


Mit mond Hamvas Béla? Amit a ZEN tanít, az maga a szabadság.
A tükör példa pedig azt mondja, a ZEN nem tesz különbségeket. Nos ha leragadunk ennél a két kifejezésnél (szabadság és különbözőség mentesség) könnyű lesz, legalábbis némi nyitottsággal fordulni a ZEN felé. Lelke mélyén mindenki szeretne szabad lenni, és úgy élni a világban, hogy nem sújtja őt megkülönböztető bélyeg.

Persze a problémák akkor kezdődnek, amikor a megkülönböztetés negatív, mert egészen addig, amíg pozitív diszkrimináció „szenvedő” alanyai vagyunk, egyáltalán nem zavar senkit a különbségtétel.
Érdemes elidőzni annál a gondolatnál is, hogy a tükör számára nem létezik csúnya, és szép.
A tükör csak elfogad, és megmutat.
Vannak olyan emberi tulajdonságok, melyek sokak szerint „kódolva” vannak bennünk, ilyen például az ítélkezés. Vajon tényleg ZEN tanítás az, hogy ne ítélkezzünk?
Hát nem!
Akár hívő valaki, akár nem, azt a jézusi mondást biztosan ismeri, hogy „Ne ítéljetek, hogy ne ítéltessetek”. Most akár úgy is érezhetjük, hogy az evangélium igéje beilleszthető a ZEN tanításba is és van is benne valami, de nem ezért hoztuk ezt fel példaként, hanem azért, hogy még inkább felkeltsük az érdeklődést azon dolgok iránt, ami vendégeinket várja szállodánkban.


A ZEN nem vallás, hanem gyakorlat. A ZEN a megtapasztalásra és az önismeretre fekteti a hangsúlyt.
A folytatásban az általánosságoktól kissé elrugaszkodva belemerülünk a részletekbe.
Mindig valamilyen idézet zárja írásunkat, most sincs ez másképp.
„Ha mások szívverését hangosabban hallod, mint a sajátodét, akkor vagy igazán hasznos.”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése