2013. június 6., csütörtök

A Ryoanji (Békés Sárkány) Templom ZEN sziklakertje


Bár a nyár kicsit várat magára, nézzünk ki a kertbe. Láttatok már igazi ZEN kertet? Mitől különleges a japán kert?
Mindenkinek más elvárásai vannak egy kerttel kapcsolatban, de az mindenkinek fontos, hogy pihenni, kikapcsolódni lehessen a szabadban. Amikor kertre gondolunk, virágok, fák, bokrok, csobogók és a gyep jut eszünkbe. Gyönyörűséges pillanatokat, vagy akár órákat élhetünk meg egy ilyen kertben, mégis időnként jó lenne valami más, valami egyszerűbb környezetben átadni magunkat a pihenésnek, a gondolkodásnak, a relaxációnak, már csak azért is, mert a csobogó víz, a színes virágok, az illatok elvonják a figyelmet attól, ami a legfontosabb, ami nem más, mint önmagunk.

A ZEN kert megteremti mindenki számára a tökéletes pihenést. Azt a pihenést, ami csak arról szól, hogy szabad utat engedünk gondolatainknak.
Ahhoz, hogy megértsük a ZEN kertet, idézzük fel a ZEN lényegét.
A ZEN, a buddhizmus legfontosabb kelet-ázsiai iskolája, melyet a legenda szerint maga Buddha alapított. Tanítóbeszéd helyett a Keselyűbércen felmutatott egy szál virágot tanítványainak, mire egyikük elmosolyodott. Ez a mosoly indította útjára ezt a „szavakon túli tanítást”, ami a hallgatás kertjeiben visszhangzik tovább. (forrás: terebess.hu) Milyen szép megfogalmazás „a hallgatás kertjei”. Nos igen, a ZEN kertekre nagyon jellemző a hallgatás és az egyszerűség, de ezzel együtt a szépség is.
A Ryoanji (Békés Sárkány) Templom ZEN sziklakertje a világörökség része, és minden képzeletet felülmúl, pedig csak kavicsokból és sziklákból áll.
A világon mindenhol híres ez a kert békéjéről, és a belőle áradó nyugodtságról. Aki ellátogat oda, érzi ezt és ehhez nem kell buddhistának lenni, mint ahogy a buddhizmus nem is vallás abban az értelemben, ahogy európai fejjel gondoljuk, hisz buddhista lehet valaki úgy is, hogy nem hisz természetfeletti dolgokban, vagy a felettünk álló hatalom létezésében.

A japán tudósok úgy vélik megfejtették ennek a kertnek a titkát, rájöttek mi idézi elő a kertből áradó nyugalmat.
Azt mondják, a titok abban rejlik, hogy ez a több mint 500 éves kert egy tudatküszöb alatti üzenetet rejt, ami egy fát formál meg.
Ezt a templomot az Onin háborúk után építették újjá, és ekkor készült el a szerzetesek számára, meditációs helyként, a sziklakert is. (1456)
A kertben található 15 különböző méretű szikla, 5 csoportba van rendezve.
Érdekessége, hogy úgy helyezték el őket, hogy bárhonnan is nézzük, csak 14 sziklát látunk. Úgy tartják, a 15. szikla csak annak válik láthatóvá, aki elérte a teljes lelki megvilágosodást.
A sziklákat körülvevő fehér köveket naponta gereblyézik, így alakítják ki a tökéletes köröket a sziklák körül, míg a fennmaradó részben egyenes vonalakat képeznek.

Mindenki, aki ellátogat ide, megnyugszik és a hely hatása alá kerül.
Ne felejtsük el, a ZEN elmélyülést jelent.


A legnagyobb fejtörést a látogatók számára a sziklák elhelyezkedése és a fehér kövek által kialakult üres tér okozza.
Mitől érezzük a ZEN kertből áradó végtelen nyugalmat?

Gert Van Tonder arra a következtetésre jutott (korábbi tanulmányokra is alapozva), hogy az emberek tudatalatti érzékenységgel rendelkeznek bizonyos tárgyak elhelyezésével kapcsolatban, így mondhatjuk azt, hogy „az elrendezés a tudatalattira gyakorolt hatása a kert nyugalmat nyújtó hatásának a forrása.” (forrás: sg.hu) A ZEN kertben nincsenek fák, virágok, mégis a tudatalattink képes meglátni azt a kertben, ami a szemnek láthatatlan.

Ezen érdemes elgondolkodnunk és majd egy következő alkalommal térünk vissza erre a különleges kertre és alkotóelemeire.
(képek forrása: foter.com)
Végül egy újabb rövid ZEN történet.


Ideje a meghalásnak


Ikkyu zen mester, már kölyök korában is nagyon eszesnek bizonyult. Tanítójának volt egy drága teáscsészéje, ritka, antik darab. Úgy esett, hogy Ikkyu eltörte ezt a csészét, és rettentő zavarba jött. Meghallván mestere lépteit, a háta mögé dugta a cserepeket. Mikor a tanító megjelent, Ikkyu megkérdezte tőle: - Miért kell az embereknek meghalniuk?
- Ez természetes dolog - magyarázta az idősebb férfi. - Mindennek meg kell halnia, s csak bizonyos ideig élhet.
Ikkyu ekkor elővette a törött csészét, és így szólt:
- Az Ön csészéjének ideje lejárt.
(forrás: 101 zen történet)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése