2013. május 20., hétfő

A ZEN és a lakberendezés


Ma arról írunk vajon a mindennapokban jelen van-e a ZEN vendégeink életében.
A távol-keleti világ, titokzatosságával keltette és kelti fel az európaiak érdeklődését. Ma már elérhető mindenki számára a keleti konyha, vagy akár a keleti sportokba is belekóstolhatunk. A ZEN világa első hallásra egzotikusságot sugall.
Dínó nézelődött, és a lakberendezésről gondolkodott:
Itt a szépség mellett az egyszerűség a legfontosabb, mert ez teszi lehetővé, hogy megszabadulhass a mindennapi gondoktól, a felesleges dolgoktól, amik akadályozzák a szellem szabad áramlását. Így hangzik ez „hivatalosan”, de az én kicsi dínó fejemben ez sokkal egyszerűbb. Gondolkodj velem egyszerűen, és máris érthetővé válik a ZEN világa.
Milyen a lakásunk általában? Minden helyiségnek megvan a maga funkciója. A konyhában főzünk, körülüljük az asztalt, étkezünk, míg a nappaliban szórakozunk, olvasunk, TV-t nézünk, a hálószobában pedig pihenünk, alszunk.
Lehet, hogy praktikussági okokból, minden tudatosság nélkül is használtok ZEN stílust, ami azt mondja, a házunk, lakásunk élettér, és így nincsenek előre meghatározott funkciók, egy-egy helyiség több feladatot is elláthat. Gondolj csak arra, amikor a nappali egyben a háló is.
Japánban, és a ZEN-t kedvelőknél sokszor találkozhatunk olyan berendezési tárgyakkal, amik gyorsan eltüntethetőek, összecsukhatóak, mozgathatóak. Ilyen nálunk az első szinten található a 200 nm-es, természetes megvilágítással rendelkező konferenciaterem, mely hangszigetelt, mobil falakkal három kisebb részre osztható - szeparált rendezvények számára.
Nem feltétlenül tudja mindenki, hogy a ZEN-ben fontos a természethez való közelség, de azt mindenki érzi, hogy milyen jó, ha besüt a nap a szobákba, termekbe és mindenki, a lehető legnagyobb ablakokat szeretné a lakásában. Ott érezzük igazán jól magunkat, ahol a természetes fénnyel, napsütéssel találkozunk „zárt” helyen is.
Jártatok olyan lakásban, ami zsúfolásig tele volt bútorokkal? Mennyivel harmonikusabb egy olyan tér, ahol az egyszerűbb stílus érvényesül, ugye?
A lakberendezésben is észrevehető már a „minimál” stílus.

A ZEN a nyugalom, a béke, a csend világa.
Te is rohansz mindennap? Sokszor érzed úgy, hogy összecsapnak a fejed felett a hullámok? A reklámban látott, kissé ideges hölgyben saját magadra ismersz?
Akár hiszed, akár nem, pont ezért válik egyre népszerűbbé a letisztult, csendes lakberendezés, ami a japán kultúrából táplálkozik. Az európai emberekre (is) nyugtatóan hat, ha egy olyan lakásba térnek be, ami természetes anyagokkal, figyelve az egyszerűségre, és a fényre rendeztek be.
A ZEN az egyszerűség filozófiája.
A múltkori történet a sárról, a lányról, és a szerzetesekről sokakat késztetett arra (köszönöm nekik), hogy megosszák velem ezzel kapcsolatos érzéseiket, tapasztalataikat.
Sokszor látom, hogy mennyire hatással van vendégeinkre  a környezet ( a ZEN az „elengedés” filozófiája), és amiért többször is rászólnának gyermekeikre máshol, itt gyorsan lépnek tovább egy rosszalkodáson, problémán. Én, meg a gyerek is örülnek, hiszen „kár rágni ugyanazt a csontot”.
Te még cipeled a „lányt”, vagy otthagytad?
Eddig Dínó elmélkedése, végül pedig jöjjön egy újabb ZEN történet.

Temperamentum
Egy ZEN tanítvány meglátogatta Bankeit és panaszkodott neki:
- Mester, az én temperamentumom fékezhetetlen. Hogyan változtathatnék ezen?
- Nagyon különös dologra tettél szert - jegyezte meg Bankei. - Lássuk csak, mid van!
- Most rögtön nem tudom megmutatni - felelte a tanítvány.
- Hát mikor tudod? - kérdezte Bankei.
- Váratlanul jelentkezik.
- Akkor - vonta le a következtetést a mester - ez nem lehet az igazi természeted, hiszen ha az lenne, bármikor meg tudnád mutatni.
Mikor megszülettél nem rendelkeztél vele, és nem is a szüleidtől kaptad. Gondolkodj ezen!
(forrás: 101 zen történet)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése